Peter Higgins – Wolfhound Century (Wolfhound Century #1)

Links uz grāmatas Goodreads lapu

Izdevniecība: Gollancz

Manas pārdomas

Detektīvs Vissarion Lom negaidīti tiek izsaukts no attāla rajona centra uz galvaspilsētu Mirgorod. Negaidīti, bet varbūt vides maiņa pat nāktu par labu, jo nesen nogalinājis/saucis pie atbildības slepkavnieciski noskaņotu kolēģi. Un kaut arī nozieguma atklāšana pārsvarā uzskatāma par labu lietu, tad savējo aiztikšana ne tik, pat ja izdarīta slepkavība.

Detektīvs Loms nav gluži ierindas sistēmas darbinieks, bet gan sava veida eksperimenta rezultāts – eksperimenti ar reiz Zeme ietriekušamies tādu kā milzu statuju sauktu par Eņģeli. Kā rezultātā Loma pierē gluži kā trešā acs atrodas akmens no šīs statujas. Līdz šim tas ‘’gulējis’’ vairāk vai mazāk inerti savu miegu, pat ļāvis noskaldīt nost virs zemes esošās ekstremitātes, izmantot akmeni tik vienkāršiem iemesliem, kā iestrādāšanai lielās, nozīmīgās ēkās, bet ne ilgāk. Kaut kas mainās, kaut kas potenciāli sāk apdraudēt šo pastāvošo realitāti, kura aizsākusies pirms tik daudziem gadsimtiem.

Lai arī Eņģeļa fiziskais ķermenis/kuģis/statuja ir iesprostota vienā lokācijā, ietriekšanās brīdī lielās temperatūras dēļ iekusis Zemē, tad tā spēks ir gana liels, lai spētu gan manifestēties citur, piem, Mirgorodā, gan ietekmēt citu prātus, pataisīt tos par saviem aģentiem, kuru uzdevums ir novērst ienaidnieku centienus. Tā viens no galvenajiem aģentiem ir teroristu grupas līderis Jozef Kantor. Svarīgs ir viņš un citi ‘’aģenti’’, galvenais ir mērķa sasniegšana, lai kādus upurus starp it kā savējiem tas prasītu.

Pretstats, Eņģeļa naidnieks un drauds viņa eksistencei nav gluži kāda persona – pārdabiskai vai citādi humanoīda. Saukts par Pollandore tā ir tāda kā Zemes alternatīva, paralēla versija, kura turpinājusi eksistēt pēc Eņģeļa ietriekšanās Zemē. Daži jutīgākie sāk uztvert, kā šī alternatīvā realitāte brīžiem sāk likt par sevi manīt, kas vajākam prātam liek domāt, ka sāk jukt prātā. Vai varbūt pie vainas vien režīma vispārējās bezcerīgums un ikdienas smagums.

Ar Wolfhound Century autors Peter Higgins interesantā veidā iepazīstina lasītāju ar īpatnēju maģisko realitāti, kas neordinārā veidā apvieno ar distopiska rakstura žanru ar pievienotu drūmuma, nelielu nolemtības sajūtu, ko varbūt piešķir alternatīvā PSRS versija Vlast impērijas veidolā. Atrodas tā jau ilgstošā pasaules tipa karā ar Arhipelāgu, bet tas vienalga neliedz veikt represijas un plaša mēroga nāvessodu piespriešanu, ‘’tīrīšanas , agresīvu protestu apspiešanu valsts iekšienē.

Pārdabiskais un neierastais netiek attēlots tiešā, citkārt maģiskās realitātes subžanrā ierastākā veidolā, bet vismaz galvenajam labajam varonim, kurš teju vai iemests cīņā starp Eņģeli un Pollandoru, nav jākuļas uz priekšu vienam pašam. Tā nedaudz sakritības ceļā par otru galveno varoni uzskatāma līdz šim par Jozefa Kantora uzskatītā meita Maroussia Shaumian, bet pat pirms varbūtējas citas iespējamības uzzināšanas, Marusja akli neseko Jozefa piemēram, kur nu vēl viņa ‘’priekšniekam’’.

Wolfhound Century ar savu īpatnējo prozas un sižeta stilu noteikti nebūs domāts visiem un var sagādāt diametrāli dažādas reakcijas.

Viena doma par “Peter Higgins – Wolfhound Century (Wolfhound Century #1)

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.