Carol E. Leever, Camilla Ochlan – Of Cats and Dragons #1-5

Linki uz grāmatu Goodreads lapām

Manas pārdomas

Dižciltīgajam jaunietim Omen Daenoth bieži vien ir tendence iekulties dažādās nepatikšanās, tāpēc tas nav nekāds pārsteigums, ja nu vienīgi nepatīkamas dabas, kad ciemojoties Terzikandia karalistē viņa talismans, kas palīdz kontrolēt iekšējo maģijas spēku, neļaut tam nekontrolēti izlausties uz āru un kaitēt citiem, tiek garnadža nagiem nozagts un pārdots tālāk. Omena likstu pamana neviens cits kā Terzikandijas karaļnama kroņprincis Templars (tēlu vārdi viscaur sērijai interesanti), ar sliktu reputāciju vien izcelsmes dēļ.

Omens un Templārs ir apveltīti ar gana atšķirīgiem raksturiem. Kamēr Omens lielākoties ir piesardzīgas dabas, vairāk paļaujas uz maģiju, bet savā ziņā kontrolēti, jo apzinās, ka vēl viņa spējas pār maģiju nav tēva Seven līmenī, tad Templārs (labu laiku gaidīju viņa ‘’īsto’’ vārdu, domājot, ka tiek pieminēta viņa saistība ar bruņinieku ordeni) ir labs balanss ar praktiskākām ieroču prasmēm, kā jau bruniņiekam un troņmantiniekam pienāktos.

Briesmoņi, raganas, asinskāras ‘’Nakts’’ spēles (kaut kas līdzīgs gladiatoru cīņām starp dažādiem mošķiem), alķīmiķi un vēl visvisādi pārdabiski radījumi ir tikai dažas no briesmām, kuras šķietami nesaderīgajam duetam un topošajiem draugiem jārpārvar, lai atgūtu nozaudēto Omena talismanu, kas beigu beigās izrādīsies lieks.

Lieks, jo piedzīvojumu uzliktais pārbaudījums, negaidīti atrasts jauns kompanjons maģiska, runātspējīga kaķēna izskatā vārdā Tormy, Omenu piespiedīs izaugt un reizē saprast sevi labāk un veiksmīgāk spēt kontrolēt salīdzinoši ar citiem neraksturīgi spēcīgās maģijas sauktu par psionics spējas.

Līdz kaķēna sastapšanas brīdim biju jau paspējis nodomāt, ka sērija nosaukta ne pārlieku akurāti, jo kur gan ir kāds kaķis vai pūķis, uz kuriem būs vēl drusku ilgāk jāuzgaida, lai tie uzrastos. Bet viss tiek atsvērts vispirms ar Tormija un vēlāk otra kaķa Tyrin uzrašanos sērijas otrajā grāmatā pēc lielā Omena piedzīvojuma, kurā no apokaliptiskas dimensijas izglābj līdz šim nezināmu brāli Kyr. Tā vien šķiet kaķi gandrīz nespēj domāt par neko citu, kā vien ēšanu, viņu iekšējais pulkstenis, lai saprastu, kad ir brokastis, pusdienas vai vakariņas ir precīzs sekundi sekundē, un pat nekādas bīstamības pakāpes piedzīvojumi un neparasti sastapti personāži nespētu to nojaukt. Un tad vēl abu īpatnējā valoda, kas bērnu grāmatas ietvaros visa vecuma lasītājiem piešķirs vajadzīgo humora un viegluma garu, lai vienlaikus nekur nepazūdošais problēmsituācijas sižets pārlieku nenomāktu.

Bet atgriežoties pie vien teikumā pieminētā brāļa Kyr, viņa eksistence, turklāt vēl kādā citā dimensijā sevī slēpj sens lāsts par elfiem, kas reiz draudējis iznīcināt ne tik vien vienu, bet visas elfu ciltis. Tikmēr pats Kyr ir nemirstīgas dabas, kas zina, cik ilgi viņam nācies pavadīt postapokaliptiskā, skābes lietus piepildītā pasaulē bez pienācīgas pārtikas, apģērba, sarunu biedriem utml., kas acīmredzami ietekmējis zēna personību un uzvedību.

Of Cats and Dragons, kuri vairāk eksistē fonā, no sērijas trešās līdz piektajai grāmatai pamanās iekļaut pat klimata pārmaiņu tematiku, kad neraksturīgi ierastajam rudens iezīmes sāk likt par sevi manīt krietni ātrāk, kā citkārt. Kas aizsākas, kā misija (kvests), lai izglābtu pazudušu un varbūt nolaupītu mātes radinieces, cita karaļnama karali, izvēršas krietni nopietnākā, garākā un līdz ar to bīstamākā piedzīvojumā, kā Omens, Templars, abi kaķi, Kīrs, kā arī vēl daži draugu grupas kompanjoni varētu domāt.

Līdz sērijas piektās grāmatas noslēgumam piedzīvojumu meklētāju grupa izaugusi krietni lielāka par tās pirmās grāmatas Omena un Templāra duetu. Lai arī lielais piedzīvojums un sērija tiek noslēgta bez liekām astēm, gaisā karājamie sižeta līnijām, tad žēl, ka sērijai nav vēl kāds turpinājums ar citiem briesmu pilniem izaicinājumiem galvenajiem varoņiem. Kaut arī sērijas mājāslapā var atrast norādes vairākiem īsajiem stāstiem, novelēm bazētiem Of Cats and Dragons sērijas pasaulē.

3 domas par “Carol E. Leever, Camilla Ochlan – Of Cats and Dragons #1-5

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.