The Murderbot Diaries #1-4

Linki uz grāmatu Goodreads lapām

Manas pārdomas

#1All Systems Red

Zinātnieku izpētes misija uz potenciālas eksoplanētas un un starp viņiem galvenais varonis robots, kas sauc sevi par Murderbot, drošības/aizsardzības robots, kas spēj sevi apzināties līdz tādai pakāpei, ka ar nolūku slēpj šo un to no oficiālās programmatūras paša ķermenī, domā līdzi un neseko akli un strikti vien ieprogrammētajiem noteikumiem.

Kad no kaimiņu zinātniskās nometnes pazūd jebkāda veida signāls, un tur pašiem ierodoties top skaidrs, ka kaut kas kritiski ir nogājis greizi, zinātniekiem, kuri noteikumu spiesti nolīguši Murderbot, jāpārvar iniciālais instinkts neuzticēties viņa tipa robotam. Jo kāds ir nežēlīgi uzbrucis viņu kolēģiem, cenšoties kaut ko noslēpt un, to darot, vainu uzvelt Kompānijai.

Kā neliela mēroga un sižetiski maz komplicēta sci-fi novelei All Systems Red gan izveidoto tēlu, gan prozas ziņā nav ne vainas, tomēr vismaz pēc sērijas pirmās grāmatas vēl nesaskatu to sajūsmas apjomu, ko esmu dzirdējis par šo sēriju.

#2Artificial Condition

Solis labākā virzienā pavisam noteikti. Ja All Systems Red atstāja vairāk prologa iespaidu, tad Aritificial Condition Murderbot tēlam jau ir krietni saistošāks piedzīvojums.

Galvenais sižets noveles ietvaros saistīts ar Murderbot pamatmērķi, noskaidrot visas apstākļu detaļas viņa reiz pastrādātam slaktiņam, kad atskatoties ir skaidrs, ka programmas sagājušas uz īso un pamatīga error rezultātā dzīvību zaudē personu grupa, kuri nolīguši Murderbot.

Bet lai to noskaidrotu, ir nepieciešams mērot garu ceļu starpzvaigžņu telpā, kas patvaļīgam robotam nav nekāds vieglais darbiņš, pat ja aizsega nolūkos Murderbot piesakās apsardzes “sludinājumam”. Tādēļ lieti noder necerēta palīdzība un nosacīta draudzība ar kravas/pasažieru kuģa mākslīgo intelektu ART. Atšķirīgi koncepti par palīdzēšu cilvēkiem, par pašapzināšanos un citiem robotiem jauniem konceptiem

Muderbot saskarsme un attiecību izveidošanās gan ar viņa klientiem/apsargājamajiem, iesaistīšanās viņu likstas risināšanā, gan ar ART izvērtās jūtami interesantāk par Murderbot personīgo mērķi.

#3 – Rogue Protocol

Ar Rogue Protocol sērija šķiet atgriežamies atpakaļ pie ierastas vidusmēra sci-fi izpildījuma.

Misija, kurā cita lielas korporācijas apbižota grupa nolīgst Murderbot, lai tas viņiem palīdzētu, kurš savukārt atkal izliekas par kiborgu/augmentētu cilvēku, lai nepievērstu lieku uzmanību viņa kā robota patvaļīgās brīvības statusam.

Prieks, ka autorei ir tik liela mēroga panākumi ar šo tēlu un sēriju, kas viņai nodrošinājis rakstnieces karjeru bez lieliem uztraukumiem par ienākumiem, bet šaubos, vai būšu pieskaitāms sērijas faniem.

#4Exit Strategy

Prieks, ka novērojams galvenā tēla Murderbot izaugsme un arī taustāmāks, saistošāks sēriju caurvijošais sižets. Vien žēl, ka nepieciešams tikt līdz sērijas ceturtajai grāmatai Exit Strategy, lai tas taptu jūtams.

Interesanti, ka šīs sērijas gadījumā labākas šķitušas otrā un ceturtā grāmata, atšķirībā no citām sērijām, kad pirmā grāmata sērijā patīkamāk pārsteidz, kad vēl viss ir jauns un autoram ir iespējams izvērsties un pārsteigt ar pasaules uzbūvi.

Idejas apspēlēšanā par robotu un mākslīgo intelektu tiesībām uz pašnoteikšanos un līdzvērtīgām tiesībām kā cilvēkiem sērija nepiedāvā neko iepriekš neredzētu.

Viena doma par “The Murderbot Diaries #1-4

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.