Blogam 10 gadi!

Gandrīz vai neticas, ka ir jau pagājuši desmit gadi kopš izdomāju aizsākt grāmatām veltītu blogu. Pašā sākumā bija bloga dzimšanas dienai veltīti rakstiņi, bet tad ikdienas dunas ietekmē biežāk par šo dzimumdienu atcerējos, kad tā jau pagājusi, bet 10gadu slieksnis šķiet gana nozīmīgs, lai to piefiksētu.

Vairs jau nav atmiņā palicis, kas tieši iedvesmoja uzsākt blogu, bet uzreiz zināju, ka rakstiskais formāts krietni piemērotāks par aptuveni tajā laikā atklāto BookTube pasauli. Sākuma raksti drīzāk pielīdzināmi ‘’patika, nepatika’’ listēm, vēlāk potenciāli lielāka skatījumu skaita dēļ izmēģināju publicēt reizē latviski un angliski, līdz šobrīd ar piezīmju veikšanu lasīšanas vai klausīšanās procesa laikā gan individuālas grāmatas, gan sērijas ietvaros, kas ļauj izlasīt divas vai trīs pēc kārtas, izvairoties no gadījumiem, kad sērija tiek lasīšanas procesa ziņā izvilkta garumā un sīkāki notikumi, bet vienlaikus nozīmīgi, piemirsti un atmiņa paļaujas vairāk uz lieliem iespaidiem. Ir pat daža laba grāmata, kura daļēji atmiņā palikusi ar to, cik interesants bijis raksta tapšanas process par to.

Ja paskatās no statistiskās puses, tad pa gadiem sanācis iekrāt 51 000+ skatījumu uz 38 000+ individuālu apmeklētāju (pieņemu, ka tas uz individuālu dienu rēķināts). Vispopulārākā diena ar 17% skatījumu ir bijusi piektdiena. WordPress vēl itkā piedāvā konkrētu stundu, bet uz to mazāka ticamība. Rekordgads skatījumu ziņā izvērtusies 2019.gada 9.augusts ar 658 vienā dienā, ko tik līdzīgu nav sanācis atkārtot. Attiecīgi 2019.gads ar 6 466 skatījumiem ir rekords vienā gadā, bet tālu neatpaliek arī 2017.g. un 2020.gads. Ja vēl teikumā papildina atskatu uz skatījumiem, tad 2023.gads bijis vissliktākais, nerēķinot pusgadu no 2014.gada, bet ne jau skatījumu skaits un kvantitāte ir tas motivējošais faktors. Tādā gadījumā jāšaubās, vai tik ilgi būtu izvilkts. Jāatzīmē, ka pats diemžēl vairs tik aktīvi nelasu citu rakstus.

Paturpinot gan ar citu statistiku, lasīšanas paradumus bloga un tai skaitā Goodreads (arī citu interneta resursu esamība) noteikti ietekmējusi – var vien uzskaitīt dažus, piem, March Mystery Madness, Space Opera September, oktobri kā tādu šausmu žanra ietekmē vai novembri latviešu autoru zīmē un dokumentālo literatūru.

Ieskaitot 2014.gadu līdz šim brīdim sanācis izlasīt 1 819 grāmatas (par trim vēl nav tapis raksts)un līdz gada beigām, ja plāni un Goodreads izaicinājums tiks izpildīts, tad tam būtu jāpārtop par – 1951. Ir doma, ka vajadzētu pāriet vairāk uz elektroniskajām grāmatām, pie kā palīdz, ka kopš pandēmijas beigām Ķīpsalas izstāde ir bijusi iemīcīta blakus Skolai. Tai skaitā ‘’paldies’’ saka grāmatas, kuras plauktos nostāvējušas vairāk par vienu vai diviem gadiem.

Kopskaitā, ieskaitot šo, rakstu skaits – 1 908

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.